«Μπορεί ο τουρισμός να θεωρείται η ‘ατμομηχανή’ της ελληνικής οικονομίας, η παραγωγική βιομηχανία, ωστόσο, είναι εκείνη, που καταβάλλει τις πιο υψηλές εργοδοτικές εισφορές, απασχολώντας εργαζόμενους όλο τον χρόνο. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να την ενισχύσουμε. Είναι η σταθερή παράμετρος κάθε κράτους». Αυτό τονίζει στο NM ο κ. Ευάγγελος Γκιζελής, general manager της Gizelis Robotics, η οποία προσφάτως κατέλαβε μία θέση στην 5άδα της StartUsInsights με τις καλύτερες –παγκοσμίως – νεοσύστατες ρομποτικές εταιρείες για βιομηχανικές εφαρμογές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της ομάδας, που «μετρά» περί τα 30 άτομα, είναι ο μετασχηματισμός της εγχώριας παραγωγικής βιομηχανίας, προκειμένου αυτή να καταστεί ανταγωνιστική σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον. «Πρόσφατα τελειώσαμε τις σχετικές εργασίες στη Βιοχάλκο, ενώ έχουμε ξεκινήσει εργασίες και στη βιομηχανία Παπαδοπούλου», εξηγεί ο κ. Γκιζελής, σημειώνοντας πως το αντικείμενό τους είναι η αυτοματοποίηση της παραγωγής, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι. «Εργασίες, οι οποίες είναι δύσκολες για τον άνθρωπο (μεγάλα βάρη, βαφές κ.ο.κ.) πλέον αυτοματοποιούνται και γίνονται από ρομποτικά συστήματα, μία διαδικασία, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με το industry4.
Τα ρομπότ είναι η τρίτη βιομηχανική επανάσταση, το επόμενο στάδιο είναι πως αυτά θα συνυπάρξουν με τους ανθρώπους. Πως, δηλαδή, οι αυτόματες μηχανές και εμείς θα επικοινωνούμε μεταξύ μας, πως θα έχουμε ένα έξυπνο εργοστάσιο», προσθέτει.
Όσον αφορά στις επιπτώσεις του κορονοϊού στη δραστηριότητα της Gizelis Robotics, ο επικεφαλής της εταιρείας τονίζει: «Φυσικά και μας επηρέασε, μιας και σταμάτησε όλη η παραγωγική διαδικασία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Για εμάς, ωστόσο, ήταν πολύ μεγάλη ευκαιρία να επαναδραστηριοποιήσουμε το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης και εν μέσω υγειονομικής κρίσης καταφέραμε να είμαστε πολύ κοντά στην παραγωγή δύο νέων ρομπότ, τα οποία έχουν να κάνουν με την απολύμανση (εκνέφωσης και UVC ακτινοβολίας). Το δεύτερο είναι κυρίως για νοσοκομεία, προστατεύοντας από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Από τον κορονοιό πέθαναν 150 άνθρωποι, με πάνω από τους μισούς να ‘φεύγουν’ εξαιτίας λοιμώξεων κατά τη νοσηλεία τους στα νοσοκομεία».